Ahad, 29 April 2012

LeTiH + PeNaT + BoSaN + BeNCi + MenYeSaL

sebenarnya macam2 yg aku rase skrg ni..
semuanya sejak kerja kat sini
macam2 penyakit baru aku hidapi

yang terbaru ni migrain..
aku stres kerja kat sini walaupon berkali2 aku cuba untuk membahagiakan kerja aku ni..

mana larat tiap sabtu ader program
tempat lain pon tak macam aku..
sepatutnya 2 mnggu sekali baru ader program hari sabtu
ni tiap2 hari sabtu

aku jadi benci ngn kerja aku
sampai diri sakit2
aku dah puas mengadu ngn hubby
tapi mengenangkan hubby tengah sambung belajar
maka aku beralah jugak
hubby janji pas dia tamat belajar dia akan minta tukar

aku dah tak tahan kerja kat sini
aku penat...letih...rasa tak dihargai..
tempat kerja lama
aku sangat happy ngn kerja aku
kawan2 lain macam satu family
pihak atasan pon takder batasan
still boleh melawak

kat sini
semua ader protokol
aku jadi stres
ngn org atasan muka payah senyum
lagilah wat stres

kadang menyesal sgt tukar sini
menyesal sgt22222
tapi mengenangkan suami
aku gagahkan jugak

ya Allah sembuhkan lah migrain ku ini
tak sanggup lagi aku hadapinya..
kuatkan lah aku ya Allah..

Sabtu, 28 April 2012

BeRsiH VS MiGRaiN

ni luahan hati aku 
kalu tak suka terpulang lah..

semalam kat sekolah ader kursus
dengan cuaca yg sangat panas
migrain aku datang
kali ni sakit yang tak pernah aku rase
migrain tahap maximum rase nak pecah kepala

time tu hubby kerja
gara2 perhimpunan bersih ni lah

aku call hubby sampai merayu2 suruh balik
aku nak angkat anak pon takder kudrat
solat pon aku solat duduk
bukan sakit tahap lawak hokeyyy
hubby pulak terpaksa merayu2 kat aku balik
tunggu sampai dia habis kerja 
sebab perhimpunan bersih ni 

before that aku sakit sikit hubby akan pulang
semalam aku sakit dalam pukul 2 ptg
hubby balik umah pukul 7 malam
kalu aku pengsan time tu
macam mna ngn ank aku??

gara2 korang lah aku bertarung sakit
kenapa perlu menyusahkan orang

hubby balik semalam dia pegang badan aku
memang panas sgt2 dah
hubby beli makanan
aku ni pon kira nak merajuk tahap dewa
tapi aku tau hubby tak salah
dia pon tersepit antara kerja n isteri


dia picit kepala aku
1 botol mnyak cap kapak dia tuang kat kepala aku

mlam tdi pas isyak terus tido
ngn bby aku angkut bawa tido
selalu bby tdo pkul 9mlm..

moral of the story
jangan mnyusahkn org lain..



Khamis, 26 April 2012

26 / 4 / 2012...dh 5 tahun rupanya...

arini 26 april 2012
genap 5 tahun aku kenal hubby..

rase macam baru jer kawin
hahahaha
tapi itulah lumrah dunia..
dulu muda..
sekarang semakin menginjak umur
cakap je lah ko dah makin tua
tua pada umur takpe..jnji muka tak tua..
muehehehe

aku kenal hubby masa aku kat upm
masa aku sem 6 kot
lupa daaa...
bercinta 2thn
tunang setahun
kawin dh 2 tahun

total dah 5 tahun..
hehehe

bulan depan genap usia perkahwinan kami 2 tahun..
hadiah anniversary aku hubby dah beli siap2
dah bagi kat aku pon..huhuhu
aku ja tak beli kat hubby
nak wat suprise konfem dia juga drebar yg bawa aku jaln2
nak wat suspen pon msti dia dah tahu..
aku tahu pergi n balik sekolah ja
tak pernah lagi aku jalan2 tanpa hubby
aku ni penakut tengok kereta yg banyak2
jb kan sibuk...
so hadiah untuk nya masih aku pikir2kan..
5tahun bagi aku masih belum cukup untuk kita kenal pasangan kita
setiap hari adalah proses saling mengenali n memahami
tipulah kalu aku cakap kalu cabaran tu tiada
sedangkan lidah lagi tergigit..
inikan teman sehidup kita...
banyak yg aku belajar dalam proses ini
walau tidak sesempurna mana
tapi ingatlah janji Allah
walau siapa pon kita..
syurga tetap di kaki suami..
selagi suami berpegang pada syariat Islam..
dalam proses decorate hati..
perkara yg paling berkesan yang wat aku semakin ingin mencari redha ilahi..
mati itu pasti tiba pada bila2 masa
kita tidak tahu amalan kita yg akan dibawa..
biarlah hidup ni disempurnakan dengan amalan yg terbaik..
jaga solat..itu benteng kita..
walau sebesar mana pon dugaan
tetapkan hati kita bahawa Allah sentiasa sayangkan kita..
ya...cabaran datang dr pelbagai penjuru..
tapi aku mahu mati sebagai isteri yg solehah..
selagi nyawa dikandung badan..
aku mahu yg terbaik untuk suamiku n anakku nur qistina batrisyia...
biarlah keluarga yg dibina ini diberkati Mu Ya Allah...
mudah kan lah Ya Allah....
aminnnn
semoga semua yg terbaik untuk kami... 


Selasa, 24 April 2012

iNsAF

arini masa aku relief kelas pelajar tingkatan 2..
aku perhatikan sorang pelajar laki yg sgt aktif..

nak jer aku cubittt
sebab dah tak tahan aku panggil dia ke hadapan
budak tu smile yg takder penghujung...

aku simpulkan kisahnya..
sebab malas nak menaip...hehe
dia anak sulung dr 3 adik beradik..
ibu bekerja sbg cleaner..
ayah dah lama meninggal dunia..
gaji 700+ sebulan..
duduk rumah setinggan..
sewa bilik yg sempit...
hari2 makan ikan n sayur..
ayam kadang2 jumpa...

dgn pndapatn rm700
aku rase hidup di jb ni mana cukup
totally very expensive..

moral of the story..
aku insaf2 sgt2
sgt bersyukur dgn rezeki Mu Ya Allah..
marilah kita yg hidup dilimpahi segalanya melakukan tuntutan yg terbaik..
sok gaji,,
jangan lupa bawa keluar zakat pada golongan yang memerlukan...

yang paling penting
jadilah hambaNya yg bersyukur atas nikmatNya...


Isnin, 23 April 2012

MaKin LaMa MaKiN BenCiiiii

makin lama aku tengok muka dia
aku rase benci sgt2
benci tgok muka dia bila bertembung..
ikhlaskan hatiku Ya Allah dalam mencari rezeki Mu yg halal..

Ya Allah..bersihkan hatiku ini daripada segala noda dan dosa
lembutkan hati aku ini..
kerna aku tidak mampu menangung kebencian pdnya.,,
aku manusia biasa
hambaMu yg hina
lembutkanlah hatiku ya Allah
Kuatkanlah aku untuk menghadapinya...
jauhkanlah aku dari kezaliman manusia...
aminnn

.

Sabtu, 21 April 2012

KoRaNg Ni maCaM $#%#@$$%

rase tetiba emosi malam-malam ni
aku geram dah lama dah 
rase nak karate jer sekor2 makhluk itewww
malam2 pon nak main kompang
korang takder otak ke pikir orang lain ader anak kecik yg malam2 nak memekak watpe
asal malam kompang..asal kompang muka korang
please lah..ni perumahan awam
bukan umah korang sorang jer
tak pikir langsung masalah jiran tetangga
kang aku baling bom sebijik mesti korang larikkk kan..
hahahaha
sakit nya hati aku nie..
tiap2 malam mcm ni..
hari2 ader korang kawin ker??
dushhhhhhhhhhhhh


uwaaaaaa...
batrisyia terkejut2 bila tidor
kadang aku tak sempat nak makan nak tidokan baby
sekali sekala aku boleh consider
tapi ni boleh kata hari2
waaaa tensen lah luuuu!!!!!
@##*^%$(
fengsannnnnnnnnn i dibuatnya!!!


Jumaat, 20 April 2012

PRoToN PreVe

arini aku tertengok blog member
citer pasal proton preve ni..
sangat cantik kan
nmpak macam kereta mewah
member perli suh aku amik sebijik
haha
belum keutamaan nk tukar kereta lagi
setakat tengok bolehlah
coming soon nak tukar mpv
senang sikit kan
lagipon aku tetap setia ngn nissan kesayangan ku ini
hehehe
ni aku amik daripada blog nescafeais.com
korang tengok lah different dia
oklah kan
kereta malaysia semakin hottt

Khamis, 19 April 2012

MeDiCaL CaRD My BaBy

sempena genap umur batrisyia 6 bulan ni
aku nak sharing pasal kepentingan medical card
sejak batrisyia lahir aku dah pikir nak beli insurans untuk dia
alhamdulillah
urusan aku dipermudahkan
aku pon amik insurans ni jugak
ingat ader rezeki nak amik kat mak ayah aku juga
kena beringat sebelum kena kan..huuhu

aku memilih PRUDENTIAL BSN TAKAFUL
sebelum ni ramai dah member aku masuk takaful ni


antara benefitnya:

MEDICAL CARD
-kadar perubatan bernilai RM500,00 / RM1.5juta
-elaun harian hospital RM150 sehari
-elaun pembedahan
-kemasukan terus ke lebih 60 buah Hospital  Pakar seluruh negara
-Rawatan pesakit luar utk pesakit Dialisis Buah Pinggang dan Kanser
-jaminan pembaharuan kad
-online bil hospital

PELABURAN SIMPANAN
-tiada tempoh matang
-pengeluaran boleh dilakukan bila2 masa
-bonus tanpa tuntutan sehingga RM700

PERLINDUNGAN ASAS
-pampasan kematian
-pampasan penyakit kritikal hilang upaya kekal
-parent contributor (pengecualian bayaran jika ibubapa disahkan meninggal/ mendapat penyakit kritikal

ader lagi tapi malas taip
hehehe

SoLiD FooD

alhamdulillah
ku panjatkan ke hadrat Mu Ya Allah
kerana memberiku kekuatan untuk menyusukan anakku ini slama 6 bulan esklusif hanya susu ibu

harini genap batrisyia 6 bulan
bermakna aku akan start memberi makanan untuk puteri kesayangan kami
akhirnya susah payah aku terlaksana juga
bukan senang untuk aku pam susu kat tempat kerja
bawa pam susu seberat1.3kg
ngn air mineral paling kurang 1000ml ke sekolah hari2
macam mana aku tak kurus
hari2 angkat berat
hehehe

saat susu aku merudum
saat aku stres ngn tekanan kerja
saat aku dapat berita kena tukar sesi petang..amoi kaunselor petang kena pindah sekolah
sesi petang kurang guru
sedikit sebanyak mengganggu emosi aku
bukan senang dah elok dok sesi pagi
kena masuk petang
tapi alhamdulillah
ngn kekuatan dan rezeki yg aku percaya bahawa Allah tidak pernah menzalimi hambanya
semoga aku terus diberi kekuatan demi anak n amanahMu ini Ya Allah
alhamdulillah

buat batrisyia...
ummi n ayah akan buat yg terbaik untuk batrisyia
semoga mnjadi anak yg solehah n berguna dunia akhirat..
luv u so much batrisyia!!


BatRisYia

ummi n ayah sayang kamu sgt!!!

Isnin, 9 April 2012

HuBBy DaH JaDi BibiK..HeHeHe

kalu korang perasan
sejak 2 3 menjak ni aku banyak wat entry takder gambar
hahahah
malas benornya nak upload
tersimpan ja dalam camera hp

sejak aku dok sesi petang ni
aku tahu masa kami dah kurang sikit untuk si anak kecil ini
yealah aku anta pukul 11.30 tghari..pkul 8mlm baru amik
aku kan keja dari pukul 12.00-6.45ptg...
so bila dia dah balik msti dah nak tdor
jadi kami laki bini bincang
hubby nak jga batrisyia time dia cuti 2 hari
hubby kan keja 2 hari..2 hari cuti
so..aku telah melatih hubby untuk memandikan baby
hahaha
baru hubby tau
bukan senang jga anak
dia tak pernah merungut pon
sb aku tau dia lagi syg batrisyia dari aku
boleh gitewww
hahahaha

setakat ni aku tengok semuanya ok
hubby berjaya mnjaga anak kesayngan beliau dengn terbaik
semalam aku balik sekolah
tengok dia tertido di riba hubby
time tu hubby bagi susu
tertidor anak ummi yea..
ummi balik pon tak sedar...

dah ader anak ni
sama2 kena berkorban
sok hubby cuti lagi n aku pon cuti sekolah
nantikan ke mana destinasi kami
yahooooo

HuBBy suDaH PuLaNg

alkisahnya dah smngu hubby pergi orientasi kat UUM
dan smnggu jugak aku berperang ngan kelam kelibut
hahaha
baru aku tau
susahnya bila hubby takder
tmbahan plak batrisyia tak mo dok diam
sjak pndai mniarap ni
ader jer keja baru

haa..kan dah jadi macam rumah puaka
hahahaha
sian aku nokkkkk
batriyisa dah pandai buli ummi
kadang rambut aku pon dia tarik
nasib btrisyia kecik lagi
kalu tak
lama dah ummi gigit tangan tembam tu
hehehehe

malam tadi hubby sampai rumah dalam 10.30mlm
batrisyia tak tidor tunggu ayah dia
nampak ja ayah dia tersengih2
mungkin si kecil ni rindu kan ayah dia
aku???

tok sah ckp lah
mstilah rindu lebih daripada anak
muehehehe

bila tengok hubby kat depan pintu
hilang rase stres
rase hepi sangat2
huhuhu

malam tadi hubby minta aku support beliau
dia takut tak boleh nak arrange kan masa ngn keja,,study..n family
wahhh
sedih aku
sob sob sob
 
terlalu banyak dugaan n cabaran dalam kehidupan kami
semuanya berjaya diredah
walaupon kadangkala tersungkur
aku tahu hubby sambung belajar demi aku n anak
dia mahu buktikan pada kami yg dia mampu buat yg terbaik untuk aku n anak
tapi tu lah pengorbanan
hubby mahu aku ngn anak2 selesa n bahagia bersama nya
insyaallah..ayg akan support abg
biarlah kita miskin harta benda tapi kita tidak pernah jemu untuk belajar dan terus menuntut ilmu..

semoga urusan abg dipermudahkan...
ayg ngn batrisyia syg sgt ngn abg...
ayg doakan yg terbaik untuk abg n batrisyia...
luv u so much dear...
 

Khamis, 5 April 2012

KoSoNg

arini rase kosong
relief plak dpt skit
tadi tak smpat makan nasi
dalam 2.30 ptg mknn lunch kat kantin dah habis

so...perut lapooo
masuk bilik rase mngantuk ya amat
smpatlah tdo jap
hahahaha
 
blurrr blurrr
aku tak tau nak wat menatang apa hari ni
semua koje dh siap
 
nak msg ngn org hp celcom rosak plak
adoiii
lagi serabai tak tahu nak watpe
msg hubby ...dia sibuk plak orientasi UUM
kosong kosong kosong



Selasa, 3 April 2012

ALoNe....

semalam aku dah start sesi petang
semalam gak hubby dah bertolak ke UUM seminggu..
orientasi pelajar baru
pasni belajar sebulan 3kali kat cawangan UUM kt JB

tinggal lah aku ngn batrisyia
sedih lah pulakkkk
terasa sunyi
sian kat batrisyia
asal tengok tv suara lelaki
pasti mata si kecil ni mencari pemilik siapakah gerangan suara
agaknya tercari2 ayah dia
 
 aku mula rasa bahagia dok sesi petang
kerja tanpa tekanan lagi
aku rasa jiwa aku lebih tenteram
 
melakukan kerja dengan seikhlas hati
semoga rejeki ini diberkati
 
seminggu hubby pergi UUM
rase lama sangat
sedih sgt2
 semoga dipermudahkan urusan abg di sana
 
tak sabar tunggu hari ahad
seminggu rase macam 10 tahun!!
sob sob sob