Sabtu, 29 Oktober 2011

DeTik-DetiK KeLaHiRaN NuR QiSTiNa BaTRiSYiA..PaRt 1

`alhamdulillah...dapat gak wat entry ni...
ni pon byk kali tertangguh..huu


alkisah nya mmg panjang..so..aku wat seringkas yg mungkin,,,hee
ermmm..aku ngn hubby planing nak balik perak ari jumaat pas aku balik sekolah. sempena cti deepavali.
tapi walau kita rancang mcm mna pon
tanpa izin Allah
bnda tak kan berlaku jugak kan
petang rabu tu..19 oktober 2011
aku tinggal sorang kat rumah...
pagi tu aku pergi hospital sultanah aminah
check up baby mcm biasa...
alhamdulillah..masa tu everything semua ok..
berat bby pon doktor kata dah 2.8kg..


petang tu macam biasa
layan fb sorang2 kat depan ruang tamu
pukul 5.30ptg..aku rase mcm ader cecair kelua
aku pergi toilet...cuci..
pastu duduk balik..


then lma2 aku rasa ader cecair putih kelua ngn byk
macam air kosong tu..
takder bau..aku rase air ketuban kot
aku trus call mak kat kg
mak aku ckp ank sulung lmbat skit bsalin
dalam 10jam mcm tu
so..aku ingat nak balik perak
heee..ader hati nk balik perak lagi..
huuuu..pastu aku terus call hubby
kebetulan dia tengah ader kes..
so aku mngadu ngn hubby air ketuban dah pecah
hubby suh aku bersiap
pergi hospital jugak


dalm pkul 6.30 hubby sampai umah
terus pergi hospital sultanah aminah
masa tu aku punya lah kecut perut
macam maner ni..air selusuh mak aku cari n ader kat kampung
aku mana tau pape sb ni anak sulung kan..


aku diam ja..dalam hati bzikir byk2..
tapi hubby lagi kelam kabut
hahaha
dlm dok serabut tu
hubby aku langgar kereta org kat trafik light
adoiii..aku nk nangis pon ader...
aku ckp ngn hubby
jgnlah panik sgt
mujurlah kereta tu tak ikut kami
hubby dah nampak resah..aku ok lagi
sb mmg tak sakit kan..


sampai jer hospital
trus pgi bahagian kecemasan wad bersalin
aku ckp ngn nurse tu air ketuban dah pecah
memandai ja aku
aku mana tau air ketuban
hahaha


then masuk bilik ni..
sb nk tgok draf jantung bby kot
rimas giler aku
ader bnda letak kat perut
smpat aku tidor
keh keh keh


ni tgah nak check jantung baby
lama nya
boring aku..


skodeng doktor..hehehe

ok...pastu dah check semua
aku ckp ngn nurse tu
aku nak tunggu kat luar
nak jumpa hubby
aku kelua tengok hubby sedang resah
pas duduk sembang
hubby byk bg sokongn moral

aku masa tu tak sakit langsung
siap order nk air kotak milo
nak mkn2 lagi...
pastu nama aku kna panggil
aku terus masuk bilik tadi
doktor ckp draf jantung bby tak cantik
dia suh aku wat lagi skali
aku pon akur jalah
huhuhu

pas siap wat draf sume tu
masuk doktor laki
dia check pape yg patut
masa check bukaan tu dah 3cm
air ketuban dah kering

doktor kata awak kna masuk labour room pasni
haaa??
aku nk mkn roti ngn air milo
doktor dah tak kasi
uwaaaaa
laparnya...aku mkn tdi pon dah pkul 4ptg
mnyesal tak makan dulu
aku nk nangis
aku ckp nk jmpa suami dulu
nurse bg baju kat aku
suruh salin...nurse ckp pasni kita jmpa suami awak

sampai kat pintu tu
nurse panggil hubby aku
elok jer hubby masuk
aku terus menangis
aku ckp aku dah nk bersalin
air ketuban dah kering...aku nangis..minta ampun n maaf ngn hubby
aku ni pon banyak dosa gak
kadang2 degil..heehe
hubby peluk aku erat2..masa tu aku dah diusung ngn krusi roda
aku ckp aku takut
mana tau tak jmpa hubby dah
siap psan suh jga ank baik2 kalu aku dah takder nanti
ceewaaahhh...feeling gilerrr..
sedih wooooo

pas bersalaman ngn hubby...nurse terus usung aku
berderai air mata aku...
pastu doktor cucuk tangan aku..ape ntah dia letak kat tangan aku
sakit betoiii
aku ni dahlah pnakut jarum..
pjm jer mata...huhuhu

ok lah...qistina dah panggil..huhu
nanti aku sambung...
dah ader ank..fb letak tempat blakang
hehehe




Selasa, 18 Oktober 2011

PeNgALaMaN MeNgAnDuNg..PaRt 1

arini genap 38weeks aku pregnant
so..lgi 2 mnggu jer lgi nak due
tapi dlm masa 2mnggu tu..mcm2 boleh jdi
tapi besar harapan aku sempat sampai perak sebelum bersalin nie
sebab aku nak anak aku pkai IC perak
wakakaka

sebab hubby ngn aku pakai IC perak
hubby lahir kat ulu kinta
aku lahir kat bota kiri..perak
tak perak pon
kedah pon bolehhh
heeee..
ishhh...tak lah..aku nk besalin kat perak sb kat sini aku takder sesape yg ble jga aku time berpantang nanti...
hubby aku lagilah tak pndai
so..langkah selamat
aku nak balik kampung
besalin di sana..

ehhh..tu baru intro..dh merepek2...

ok...kita mulakan cerita...supaya bila aku dah takder nanti
anak aku tahu pengalaman aku mengandungkan dia
supaya dia lebih hargai aku
sepertimana aku hargai sangat mak n ayah aku
yang membesarkan aku
banyak sangat pengorbanan mak abah aku
untuk lihat aku berjaya macam sekarang
samapi mati pon tak terbalas budi baik mereka...

awal kandungan..dalam 2 bulan awal tu...
aku memang tak mabuk
memang ligat sebab masa tu adik aku kawin bulan mac 2011 aritu..
ke hulur ke hilir aku berjalan
sampai hubby aku merepek
suh aku dok diam2...
sebab kandungan masih baru lagi
so...aku hepi ingat takder alahan...
hahaha

msuk bulan ke3...
aku dah mula rase mcm-macam..
pitam kat perhimpunan rasmi..best tak..femes cikgu ni...
asyik pitam ja..hahaha

muntah tak payah cakap
sampai sekarang aku muntah
kesian kat aku
bab ni aku dah kebal dah
kira dah tak kisah kalu muntah
kadang minum air kosong pon aku muntah
best tak???..owhhhh....
mmg tak best walaupon dah kebal bwekk bwekkk

sepanjang pregnant ni..aku memang tak lalu makan
bagilah ape sajer
terima kasih ...
tak pon aku makan pastu bakinya boleh dijual balik
ciput ja aku makan
ehhhhaaaiiii
ader dakkk org nak beli???
my asben lah tukang perabis
heeee

lembik???
haa..part ni janganlah salahkan aku
aku bukan buat2 lembik
memang aku lembik
masa ni daif lagi
tak reti nak mengamalkan suplemen tambahan
ikut jer nasihat doktor bagi

masa kandungan dah masuk 5bulan ke atas
aku mengalami demam panas sejuk
erhhhh
ader ke demam tu...
siang malam jadi sejuk ja..kdg ble jadi sejuk..
pergi sek dah tengahari pon aku pakai bju sejuk
bila orang pegang aku
dia akan rase badan aku sejuk ja
kadang panas sangat
tidor malam sampai berbungkus2
setiap kali aku demam
hubby lah yg tuam aku ngn ais
ais yea..dalam peti sejuk tu
pastu pakaikan aku stokin.tambah lagi ngn sgala mak nenek baju tebal
pastu selimut.

amik wuduk pon terketar2 bila badan aku jadi sejuk
kalu panas..badan aku berpeluh2 sampai menitik2 peluh tu
sampai satu tahap..
ader kakak tu suruh aku minta air penawar...
minta air penawar tu kat ustaz
barulah demam aku kurang
tapi tu pon sekaejap baik sekejap demam
hampir sebulan demam pelik ni
hubby siap beli air zamzam lagi
selera makan jgn ckplah
memang takder langsung...

alhamdulillah...
berkat kesabaran..akhirnya aku sembuh walaupon tak sepenuhnya
aku diserang batuk yang teruk
batuk ni dekat 2 bulan jugak
makan ubat batuk tapi tak jalan
berapa banyak klinik swasta n krajaan aku pergi
tapi semuanya tak berkesan
ni bkn batuk biasa
setiap kali batuk
tulang blakang aku rase sakit
habis satu badan sakit...
sampai terseliuh tulang rangka aku
sakit sangat bila pegang n batuk

lastly aku pergi hospital sultanah aminah
sampai doktor suspek aku kna pnyakit tibi
dia bagi kat aku botol2 nk isi kahak
slma 3 or 4 hari
aku kena anta sampel kahak kat klinik setiap pagi
tapi aku tak buat pon
rase mcm mnyusahkan jer..
dah sakit tpi demand gak..
hahaha

aku mmg pantang..jga makan..ais tak sentuh langsung..
tpi sampai satu tahap..aku dah give up
aku hentam gak minum ais
bila aku tak pantang
lama2 batuk aku hilang
yeyeyeyeeyeyeye
batuk hilang
alhamdulillah...heee

k..nti sambung lagi...
mals plak nak menaip..
keh keh keh








Ahad, 16 Oktober 2011

HaRuM MeWaNgi...

harum mewangi
bukan bermakna ader org wangi
orang busuk pon tak..hee
ni nama program kat sekolah ari sabtu baru2 ni..
nama dia harum mewangi..sempena penyampain sijil pada pelajar2 yang baik n cemerlang dalam kokurikulum..
layan jer gambar yea..
sebab aku tengah wat entry kat sekolah..
sepantas yg boleh nk upload gak..






k.daaa..heee

Sabtu, 15 Oktober 2011

PeSaNaN HuBbY..

malam tadi pas balik dinner
hubby ader pesan kat aku
nanti bersalin pakai tudung
jangan buka tudung tau
hahahaha

aku gelak lah kuat-kuat
suamiku Md Yusri...
ayg tak pernah terpikir pun nak tanggal tudung
risau sangat aku tak pakai tudung time bersalin...huuuu

arini dah 37weeks 5days
semua dah get ready jer...
so..barang2 baby ngn barang aku
semua dah packing awal2 lagi
yg tak packing lagi barang2 aku nak berpantang kat kampung
segala barang2 keperluan aku
planing aku ngn hubby
akan bertolak balik perak 21hb ni..iaitu hari jumaat depan
itupun pas aku balik sekolah hari jumaat
aku due 1 nov 2011
balik awal sebab sekolah aku cuti seminggu
sambut cuti deepavali terus
hahahaha

sedihlah plak
pasni
lama lah plak tak jumpa hubby
aku amik cuti bersalin 90 hari..
anak sulung kan
banyak benda aku nak belajar
biasalah keja polis
mane boleh cuti sesuka hati

kalu cuti 3 hari pon
nak balik perak dari jb..
ermmm...
alamatnya pnat atas jalan jerr...

takpelah...at least family aku dekat kan
pape jadi senang
tunggu baby besar skit baru lah senang nak jaga

sedihnya rase..
baper ari jer dok sini untuk tahun 2011
pasni kalu takder pape
bulan jan tahun depan baru aku balik jb
macam mane lah hubby aku nanti

makan minum dia..
pakaian dia
sakit pening dia...
ermmm..
pape pun..smga semuanya selamat kan
tak sabarnya nak jdi ummi...

Jumaat, 14 Oktober 2011

Mee KaRi....

malam tadi aku request kat hubby nak makan mee kari
aku minta pon dah pukul 9.00 malam
hahaha
mane lah ader kedai jual mee kari malam2
tapi aku bukan mengidam pon
sekadar nak makan jerr
yealah..kang pantang aku dah tak boleh nak makan sebarangan
so masa ni lah nk makan sesuka hati
keh keh keh

so..untuk tidak menghampakan aku
hubby janji ngn aku dia akan beli kat aku keesokan harinya
iaitu hari jumaat ni lah
heee

kebetulan arini hubby cuti
pas hantar aku ke sekolah
dia terus pergi kedai yang selalu kami pergi makan tu
dia bungkuskan jer kat aku

tapi aku dah cakap awal2 ngn hubby
pagi jumaat ader bacaan yasin kat dewan
so aku minta dia anta dalam 8 pagi ++

so..pas baca abis baca yasin...
aku pon pergi lah tunggu hubby kat guard sambil msg hubby
lma aku tunggu...senyap jerrr
nak call tak dapat plak..
huhuhuhu

so..dah lama sgt aku menunggu
aku msg hubby suh dia tinggalkan kat guard jer nanti
aku dah tak larat nak banyak berjalan
sebab perot pon dah besar kan
lagipon bilik aku ngn tempat guard tu jauh
hehehe

sambil jalan nak masuk bilik
perut aku dah pedih
lapar sangat dah ni
so..aku decide pergi makan kat kantin jerr
aku makan nasi lemak+ayam goreng+milo ais...
elok jer aku suap makan
hubby msg
dia kat umah tadi..tertido...
hahahaha
dah agak dah

aku cakap aku dah makan kat kantin
suh dia simpan jer ,,,nanti balik baru aku makan
hehehe
kes merajuk lah
kuikuikui
tapi hubbby berkeras nak anta gak
then aku pun tunggu lah hubby kat guard
dah kenyang kurang lah excited nak makan lagi
hahahaha

mekasih lah tolong hantar mee kari kat ayg pgi2
tapi dah kenyang so aku ingat nk bawa balik makan kat umah jer

pukul 12.30t/h sampai umah
aku terus masukkan mee kari dalam pinggan
lapor bebenor
sb makan tadi pon dah pukul 8 lebih

makan ngn sepuas hati
hahahaha


ni aku google jer
mee kari tu dah selamat masuk perut aku
hahaha
alhamdulillah...
mekasih encik yayang....


Selasa, 11 Oktober 2011

37 WeeKs..

alhamdulillah..arini 11 oktober 2011(selasa)
genap 37 minggu aku pregnant..
ermmm..makin berdebar2 plak menunggu my baby lahir ke dunia..
sempat jugak aku google maklumat pasal my baby...
tapi sekarang ni mmg dah rase sgt baby mengeras...
baby sabar yea..jgn keluar lagi..
tunggu ummi balik perak yea..
huuuu


* Minggu 37
Bayi Anda
Bulu pada badan bayi mulai berkurangan. Bayi mula mengeluarkan hormon yang dinamakan cortisone yang membantu mematangkan organ pernafasan. Berat kini 2.7 kg manakala panjang 47 sm.
Tubuh anda
Bersedia, mungkin anda bersalin pada minggu ini. Periksa semua persiapan sebelum dan selepas bersalin. Jangan takut untuk bertanya apa jua soalan berkaitan dengan proses kelahiran kepada orang yang berpengalaman. Sikap ini membantu anda menambah lagi ilmu untuk di gunakan ketika di bilik bersalin

minggu 37 ni pape pon boleh jadi kan
sebab baby dah matang kan...huuu
harap my baby tunggu aku balik perak 21hb oktober ni
tak sabar nak balik perak...
rindu plak kat kampung halaman..
teruja gak menanti orang baru...

tapi sedihhh
sb akan berpisah lama ngn hubby...
macam mane lah nanti aku bila dia takder..

takder lagi tangan2 yang selalu membantu aku
picit kaki aku
sbb sekarang dah terasa kebas2 di kaki
banyak berjalan di sekolah
naik turun tangga

takder lagi orang yg akan bungkuskan aku kuew teow tomyam malam2
errrrmmmm
sob sob sob

takder lagi org yg akan tunggu aku depan bilik air
sebab aku selalu tertonggeng dlm bilik air
hahaha

takder lagi org yang selalu isi air mineral letak kat tpi bantal aku
kes bangun tido nk minum air

takder lagi org yg akan bising kat aku suh minum susu mlm2...

takder lagi bantal peluk aku...

sumenya takder utk beberapa bulan..
harap aku kuat tanpanya..

apepon..smoga my baby lahir dengan sihat
n paling penting dapat menjadi anak yg soleh n solehah pada ummi n ayah dia...

semoga blog ni menjadi kenangan untuk my baby bila aku dah tiada nanti..
supaya dia tahu susah payah aku mengandungkan dia

supaya my baby tahu
aku ngn hubby sayang sgt2 ngn dia
dan akan lakukan ape yg terbaik untuk dirinya...
aminnn



Isnin, 10 Oktober 2011

BaJet 2012..ReZeKi My BaBy..AlHamDuLillaH..

rasenya tak terlewat lagi nak update pasal tajuk entry ni
alhamdulillah
murah rezeki anak ummi ni

yealah...Allah pon dah jnjikan setiap anak tu ader rezeki masing2
alhamdulillah
my baby dalam perot lagi pon ummi dah rase rezeki anak ummi nie

time raya aritu dapat bonus..ayah ngn ummi masing2 dapat
tup tup ingat naik gaji jer bajet 2012 ni
rupanya dapat bonus lagi
walaupon separuh gaji
syukur sangat ya Allah
rezeki jangan ditolak walaupon skit kan
heee

mekasih lah PM yea
syukur rezki my baby ni sentiasa murah..
alhamdulillah


Jumaat, 7 Oktober 2011

IUGR..

ingat nak updet blog aritu
tapi sekarang kemalasan melanda lah plak...
ok lah..balik pada tajuk entry..
aku pergi klinik hari khamis aritu untuk check up bby macam biasa
timbang berat,, urine test,, tekanan darah..n check HB
alhamdulillah HB aku semakin baik
dah 11.8..dah normal balik..
sebelum ni asyik 9 -10 ja...

berat pon bertambah
3.5kg..berjaya gak aku makan banyak
sebab masa pergi private klinik aritu..
doktor ckp msih ader msa nk tambahkan berat my baby
sebab masa tu brat my bby 1.3kg smasa 8bulan ++
kecilnya my baby....

then jmpa doktor kerajaan 4 scan my baby
ermmmm....doktor cakap my baby still kecik
macam ader problem..tersentak aku dengar...tahan jer air mata ni
then doktor refer aku ke hospital besar sultanah aminah keesokan harinya
sebab petang tu pon dah lewat

time tu asben aku tinggalkan aku kat klinik
dia pergi beli cendol sebb aku nak makan
sampai 3 bungkus dia beli
mak datukkk
banyak benor..aku nak makan skit jer...

bila aku send msg kna pergi hspital..n ckp bby ader problem
suspected IUGR.....

asben terus pergi klinik
pas settle surat tmujnji kat hspital esoknya
aku pon balik...kelua jer dari klinik
dah nampak asben parking kreta
masuk dalam kreta terus nangis puas2
sangat risau ngn my baby
dh 36mnggu lebih aku bawa dia dalam perut ni

Ya Allah..selamatkan anak ku ini
sesungguhnya aku terlalu menyayangi anak ini

hubby pegang erat tangan aku
memang aku perlukan sokongan suami tercinta
sepanjang perjalanan balik ke rumah aku menangis
hanya Allah yg tahu bertapa sedihnya aku arini

sampai di rumah..
hubby memeluk aku seeratnya..aku menangis semahu2nya
terasa kerdil bila diuji
kata2 semangat dari hubby sdikit sbyk membantu aku
aku terus call mak di kampung
mak aku pon risau..then aku minta mak aku baca yasin n berdoa untuk aku ngn bby agar selamat semuanya

malam tu..pas solat mgrib berjemaah,,kami baca yasin sama2..
hubby letak air kosong di tengah tu untuk bagi aku minum
rase syahdu n sedih sgt2
emosi aku mmg tak stabil
aku ngn hubby sama2 menunaikan solat hajat n taubat
mohon agar Allah permudah kan sgalanya

malam tu aku tak kelua makan
hubby tak bagi aku ikut
dia bungkuskan jerr
aku ajak hubby pergi private klinik
sebab aku jadi risau sgt2
tapi hubby tak bagi aku terlalu memikirkan sgt
dia suh aku rehat sajer di rumah

sementara hubby pergi beli makanan
aku google maklumat pasal IUGR
takutnya aku..ader sesetengah tu dipaksa bersalin
sebab baby tak membesar seperti yg sepatutnya
aku gtau hubby pasal bersalin tu
hubby pesan awal2 suh siap2kan barang aku
incase kna tahan wad pon
barang dah standby kan

aku tak faham sangat
tapi aku tawakal jer padaNya
malam tu tidur pon tak lena

so..pagi jumaat tu aku pergi sekolah dulu..asben anta aku..
tak keja lah dia pagi tu..
nasib lah ader kawan2 hubby yg cover tempat hubby
hubby pesan suh aku makan siap2 kat sekolah
takut aku lapar

sempatlah aku makan bihun goreng+nasi goreng
ngn ayam goreng +milo ais
tpi amik skit ja..campur2..
dalam dok risau..aku tetap ader selera makan
alhamdulillah

then pukul 9.00pagi asben datang amik n terus ke hospital sultanah aminah
sampai kat spital..
tgu turn tu yang wat aku tak suka
ramainya org
datang pon dah lewat kan


no aku 75..see...boringnya menunggu
aku suruh hubby pergi bekpes ja dlu
sian sbb dia tak makan ape lagi
then aku request nk air dutch lady strawberi
wat alas perut
kalu aku dahaga nanti

tgu pnya tgu
turn aku pon sampai
jmpa dengan doktor cina..lelaki hokeyy...nasiblah friendly
pas check kedudukan bby..n sume2 lah..
doktor minta aku keluar jap...dia nk draf balik perkmbgan bby
then dia panggil aku masuk bilik balik
n terangkan serba sedikit tentang my baby
n minta aku tunggu doktor pakar untuk wat scan
nerves sangat

after that doktor pakar pon datang
aku terus masuk bilik ape ntah
doktor pakar tu scan my baby
semua dia ukur
doktor cakap scan ni boleh tengok aliran darah bby sama
mmg canggih mesin tu
semua aku dapat tengok pasal my baby
jantung n DLL

then dia cakap...
my bby memg kecik sedikit
tapi perkembangan dia positif
fuhhhhhhhhhhhh
alhamdulillah
rase nak menangis
doktor cakap anak puan dah 2.4kg...
what??syukur sgt ya allah
smlm doktor cakap lain
arini pakar ckp lain
bayangkan 2mngu aku paksa mkn..
berat aku naik 3.5kg
rupa2nya 1.1kg untuk my bby

besarnya kuasa Mu Ya Allah
akhirnya my bby besar lah jgak
then doktor ckp...anak puan ader masa lagi ni..
maybe around 2.7-3kg bila lahir nanti
air ketuban pon ok
kepala baby pon dah ke bawah
boleh bersalin normal
dont wori puan
anak puan sihat

Ya Allah..syukur sgt2..
hilang segala kesedihan yang aku rasai..

keluar jer dari bilik tu
asben tengah menunggu aku
masa aku kena panggil masuk bilik tu..hubby takde pergi makan
hubby terus datang kat aku

doktor tu pon cakap2 ngn my hubby
progress bby positif
alhamdulillah
terima kasih ya Allah
semoga anakku selamat dilahirkan nanti..
alhamdulillah...