Isnin, 28 November 2011

YeSS!!!! daH TuRuN 11Kg..

alhamdulillah
arini timbang berat badan dah trun 11kg
dh 50kg balik
harap dapat maintan 47kg
mcm dlu2..hee

masa last prgnant aritu 61kg
aku tak makan jamu pon
sbb qistina masih dmm kuning..
aku cuma myusu badan..bertungku, berbengkung n pantang mkn..
dlu risau gak..
takut berat tak ble trun n mngelebeh sana sini
yealah org cakap jamu dapat trunkan berat badan
aku ni mana lah ble mkn jamu lgi..sb bby kuning kan..
alhamdulillah
kalu kita berpantang ngn btul
takder istilah gemuk pas bersalin


tadaaaa...aku berjaya!!!hee
balik klinik terus call hubby
gtau aku dah berjaya dapatkan berat sblm prgnant
tak naklah kurus sgt..
bgi ideal skit kan..
nanti nampak mcm papan plak kan..hee

aritu masa pas tengah2 pantang
hubby cakap aku nampak berisi
hee
kata2 hubby tu wat aku semnagt nk kurus balik..
heee..dah berjaya ni..
pasni aku nak tuntut hadiah kat hubby
hahaha
jangan wat2 lupa plak thun depan
jnji tetap jnji yea abg...
nak g bercuti ...heee

KeRaNaMu NuR QisTiNa BaTrISyiA...

alhamdulillah
dapat gak aku updet blog..
sejak qistina demam kuning..
aku jadi seorang lebih tabah n sabar
walau pon tak berbahaya
tapi naluri keibuan yg tak sngup tengok dia kna cucuk ngn jarum amik darah jer..
dengar dia mnagis kesakitan
sedih rasenya..huuu

smnggu aku balik berpantang kat perak
qistina dah kna kuning
start pada tu lah aku ni tak macam org berpantang
heee

berjalan g klinik n hospital
smpatlah masuk hospital 3 hri..
panas rupanya bila kna berjemur ni
masa ni qistina baru seminggu

aku kat hospital baling
ngn ibu2 yg tabah mnjemur anak kuning
peace :-)))

masa ni aku rase azab sgt
yealah
luka jahit tak elok lagi
aku terpaksa berdikari
sampai luka aku lmbat hilang
masa ni hubby datang setiap hari
temankan aku smpai jam 10mlm..
hubbylah yg jaga qistina
aku cuma mnyusu ja
nasib baiklah suami kat wad ni ble masuk sesuka hati
smpai jam 10 mlm..
kira pas pkul 10mlm barulah aku jga qistina

esok pagi2 hubby dah sampai
jaga anak plak
ksian juga aku tgok hubby
makan pun kdg2 tak
huuu

tapi ni lah pengorbanan seorg ayah kan
ummi dia tak ble byk bergerak sangat
sakit woooo...huu

nampak kesan terbakar
ummi tau qistina tak slesa
tapi demi nak trunkan kuning
ummi jemur gak
sampai rentung anak ummi ni
sian qistina...

arini dah 40 hari aku berpantang
bermakna qistina dah 40hari

tadi pergi klinik
timbang berat baby ngn cucuk hepatitis kali ke-2
dah 4.1 kg..alhamdulillah
berat dah anak ummi ni
patut tgok mkin tembam..hee




Khamis, 10 November 2011

KaKi & TaNgAN QiStiNa..

gambar ni sajer ummi amik untuk tatapan qistina bila dah besar nanti
comel jer tangan anak ummi ni
rase macam main ngn anak patung

qistina suka bila ummi letal tangan macam ni
selalu genggam tangan ummi kuat2
anak ummi ni baik sangat
tak pernah susahkan ummi n ayah
senang dijaga time berpantang ni
harap sampai bila2 qistina jadi anak yg baik n solehah

kaki qistina lebih kurang 2 jari ummi jer
kecik jer kan anak ummi ni
nanti dah dewasa
tapak kaki dah besar
ingatlah bahawa masa ummi lahirkan qistina
tapak kaki qistina besar ni jer..

comel kaki ank ummi ni..
opah kata kaki qistina panjang
nanti mesti tinggi macam ayah
kalu ikut ummi
ummi ni tak tinggi mana pon..huuu
sayang qistina sangat!!!
MMMMuuuuaaaaHHHH

BeRpAnTaNg MeMaNg SuSaH...

arini dah 23 hari aku berpantang
lagi 21 hari lagi nak menghadapi hari2 berpantang
susahnya berpantang ni
mngoda iman
time ni lah aku nak makan macam2
sob sob sob

hari raya haji aritu lagilah menggoda iman aku yg tak berapa nak kuat ni
hahaha
mak aku buat laksa
adoii..feveret aku lak tu
ngn ketupat n rendang ayam
tapi demi kesihatan untuk jangka panjang
aku kuatkan  semangat gak

aku berpantang bab2 makan ni
mak aku plak jenis rajin skit
hari2 aku bertungku
tapi 2x kali jer..kadang tungku entah ke mana
aku dibuai mimpi entah ke mane
heeee

mak aku wat mandian air daun2
aku pon tak pasti daun ape
tapi campur2
badan pon rase fresh jer..
aku berurut 3hari berturut2 masa awal2 bersalin haritu
badan rase lega sangat
urat2 yg tegang sume dah regang
taklah sakit sangat
sampai bidan yg urut aku ckp badan aku banyak angin
urat kat punggung aku tegang
heeee
yealah..tegang..sb aku dari jb nak balik perak
bukan dekat wooo
heeee

aku mandi air suam
mak aku tak bagi mandi air sejuk
sb takut urat kembang
cuma time hospital aritu ja aku mandi air sejuk
tak kan nak minta air suam kan
heeee

aku tak boleh makan jamu lagi
kuning qistina tak hilang2 lagi
sian anak ummi nie
macam2 ikhtiar aku cuba

ni ubat sembelit
aku beli kat farmasi ja
aku tak pernah sembelit sebelum ni
tapi dah bersalin ni baru jadi sembelit
aku ader makan teh herba HPA
untuk melancarkan pembuangan air besar
tapi qistina kembung perut n masuk angin pulak
terpaksa lah aku stop ubat herba dulu
huuuu

aku makan splemen jer
meriah susu badan aku
qistina plak mnyusu 2jam skali
tengah malam kadang 5 6x aku bangun mnyusu qistina
tapi serius
badan aku tak letih pun
kalu tak..mau aku pening2 lalat..
tidur tak cukup kan
so..aku rase suplemen  pon ok untuk org pas bersalin

ni pon aku pakai gak
sapu kat perut n lemak2 yg lain...hee
alhamdulillah
perut aku tak buncit macam pas bersalin
tapi aku pakai barut
adoiiii
bab ni aku malas sangat
tapi sb tak sanggup tgok perot buncit
aku konsisten pakai
nasib baik berkesan walaupon murah
jangan terkejut berat aku last sebelum qistina lahir
61kg...heee
mana tak naik
pregnt 8 bulan aritu aku dah start kuat makan
sbb berat qistina masa 8bulan only 1.3kg
tu yg aku gigih makan banyak
alhamdulillah..berat qistina lahir aritu 2.6kg

aku target nak turun bawah 50kg
macam before pregnant
berat skrg tak timbang lagi
heee


ni minyak gosok
mak aku beli satu set bersalin kat bidan kampung aku
aku sapu time pas mandi
sapu kat kaki n badan2
bagi hilang angin
panas minyak ni
stokin aku mmg pki
time hari pnas aku buka gak..heee

jamu jer aku tak makan lagi
tunggu qistina sembuh kuning dulu
k..daaa

Rabu, 9 November 2011

DeTiK-DeTik KeLaHiRaN NuR qiStINa BaTriSYiA PaRt 3

panjang betul cerita aku kan
hee
tapi ni lah memori yg akan terpahat dalam ingatan aku sepanjang hidup ni
ni baru anan sulung..anak second lambat lagi kot..
ape pon..kalu Allah bg rezeki kita terima jalah kan..huu

*****
ok..pas qistina lahir n dicuci
aku pon dah selesai dijahit
aku baring kat katil yg sama
tak lama pastu
aku rase pening2 lalat
mula lah aku rase loya
nurse tu keluar
tinggal aku sorang2
aku rase nak muntah
tak sempat aku panggil nurse2 yang bertugas
aku telah selamat memuntahkan makanan pukul 4ptg yg aku mkan tu
nasib lerrr
aku sempat minta maaf kat nurse tu
nasiblah dia cakap takpe
nanti dia suh cleaner datang cuci

tak lama kemudian
nurse datang bagi my baby
alahai..comelnya anak ummi ni
kecik jer
nurse suruh aku mnyusu qistina
aku ni terkial2 nk myusu anak
elok ja pastu
my hubby masuk
dia tersenyum kegembiraan
sempat dia cium dahi aku
hubby amik qistina dan wat lah ape yg sepatutnmya utk bby yg baru lahir
rase bahagia sgt sbb dah dapt anak

tak lama kemudian
aku diusung ke wad kelas 1
mmg best wad 1 dia
aku kalu tak sakit boleh jer dok kat wad tu
hee


dlm bilik ni ader 4 katil
nurse dia mmg bgus2
aku suka nurse kat wad ni
memang berbudi bahasa
tak macam nurse kat labour room


aku duduk sebelah bilik air
tandas dia pon bersih ja



ni picture qistina tidor
anak ummi ni sampai sekarang jarang meragam
sangat baik
nangis bila nak susu n perut kembung jer
syukur sangat
sebab time pregnant aku dah rase susah
dah bersalin ni
Allah kurniakan anak yang senang dijaga
alhamdulillah

ok..aku pas bersalin 4.46pagi 20 oktober tu
aku sempat duduk wad ni sampai petang jer
aku ngn bby sihat n dibenarkan pulang

balik rumah n bersiap untuk perjalanan seterusnya
pulang ke kampung untuk berpantang..
aku singgah seremban dulu..rumah bapa mertua
tidor semalam

hari sabtu pulak..pulang ke perak
perjalanan jauh yg memenatkan
mujurlah ader mak aku yg memangku qistina
mak n ayh aku bertolak ke jb mlm aku nk bersalin tu
sian mk ayh aku..
jauh tu dr perak nk mai jb
smata2 nk tgok aku ngn cucu..

sampi perak petang sabtu..
aku smptlh rase bentan..
huuuu
yealah..dh berjalan jauh kn
terhentak2 lgi
even hubby aku letak kusyen n bantal kat seat depan
baringkn kerusi tu
aku tetap rase sakit sb jhit banyak...

so..next time kna prepare awal
balik kg awal skit ke..

okey..tamat cerita ni
trima ksih krana sudi membaca..heee
harini aku dh 22hari berpantang

nanti aku wat entry berpantang plak
walaupon aku ni taklah berapa rajin nk berpantang
heee

Selasa, 1 November 2011

DetiK-DeTiK KeLaHiRan NuR QiStiNa BatSyiA Part 2

okey..sambung balik citer
almaklumlah..org tengah berpantang ni busy skit
macam-macam nak wat
ni pun qistina tengah tidor..hee

***
pastu..nurse terus usung aku ngn kerusi roda masuk labour room
then sampai jer kat bilik tu
aku jadi ngeri ja tengok macam2 peralatan
nurse suruh aku baring atas katil
pastu dia mula lah letak macam2 kat tangan n lengan aku

tadi doktor tu cucuk tangan kiri aku
pastu masuk lah macam2 kat tangan
alih2 tangan kiri aku bengkak
maybe salah urat diorang cucuk
geram aku

dah salah cucuk..tgan kanan lh plak kna cucuk
adoiii..dhlh aku ni pnakut jarum...
sabor jalah...
masa tu bru pukul 10.00mlm
aku time ni tak sakit langsung
pastu nurse letak lgi bnda ape ntah
CTG kot
aku pon tak berapa pasti
alat untuk mngesan draf jntung bby
then nurse masukkan cecair kt tgn aku
dia ckp pasni contraction akn cepat n sakit akn bertambah...
aku pon mngiayakan jer...
pastu kna cucuk kat punggung
dia ckp untuk tahan sakit

msa ni mmg tak sakit lgi
tak lma pastu sakit dah kerap dtg
aku mula lh mcm ular
jap ke kanan jap ke kiri
sampi alat CTG tu terlucut

tak lma kmudian hubby sampai
dia bawa selimut n baju bby
aku time ni sedih sgt2
sb sakit tu dah datang selang 5 minit
hubby sempat bgi peransang..dia nak balik umah jap
pastu datang balik..aku suh dia dtg cepat2
aku dah terasa ngeri n sakit nk bersalin ni

2.00am...
aduhai..Allah jer thu bertapa sakitnya bila contraction dtg
mnangis aku
smpat lgi aku suh nurse tu panggil hubby aku kt luar
nurse tu turutkn jer kmahuan aku pgi cari hubby aku
tpi time tu hubby aku balik umah mandi
sakitnya hanya Allah jer tahu
sakit sgt2

tak lma pastu...
hubby masuk bilik tu
dia masuk wat derk jerr..
padahal kt hospital sultanah aminah ni
husband tidak dibenarkan masuk..
sb ader kes suami tumbuk doktor
aku pun tak pasti citer ni btul atau tak
tapi hubby aku wat tak tahu jer masuk..huuu

masa ni nurse bagi aku sedut gas entanoks kot..
bgi khayal
dia suh sedut klu sakit
tpi aku sedut n letak kt hidung ja
sedut tak ingat dunia
sampi kna marah...haha
aku dh tak thn sakit..
sedut pon ikut suka hti ja...
hubby siap pasang surah yasin kt aku
zikir n aku ikut skli
selawat nabi yunus tu berulangkli aku baca
air selusuh pon aku tak minum..uwaaa
berjujuran air mta aku
sakit bkn main2...
hubby pon nangis tgok aku

3.00am...
aku mula rase nk meneran
nurse tak bgi meneran sb bukaan aku bru 6cm..
aku teran gak...
nurse ckp kalu  meneran awal nti koyak banyak

masa ni sgala info aku bca sume letak tpi..
yg aku thu aku nk bby keluar cepat ja
masa nk meneran ni..hubby kna keluar
lgilh galak aku mnangis
ader dia aku tak pikir sakit sangat
serius..masa nk bersalin ni sokongan suami mmg sgt penting..
rase semangat skit...

aku rase doktor kt sni mmg bgus2
aku rase mereka2 ini berbdi bhasa
tpi nurse dia jer yg lebih2
lupa aku suh diorg ni bli insurans mulut
perggghhhh
sakit hati wooo
dah mmg sakit..mmglah aku nangis
sb aku mmg kuat teriak
nak marah2 aku nangis..
sabo jalah

kalu aku kebal..aku tak nangis tau..maslahnya tak than sakit bila dipksa bsalin nie..

oleh kerana kedegilan aku yg suka meneran ni
mka bukaan pon cptlh terbuka
bila nk meneran ni
aku dah takder tenaga..
doktor cakap kalu aku tak meneran
kna vakum bby...

aku pon dengan segala tnaga yg ader aku teran gak
tapi tak berhasil
last2 tengah meneran tu..doktor tu gunting bagi bukaan besar skit
mujur semua pompuan...
maka lahirlah nur qistina batrisyia jam 4.46 pagi
fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
legaaaaaaaaa sgttttttt

my bby diletakkan kat perut aku
aduhai..hilng sakit2 aku..nk jer peluk bby
tpi bby telah dibwa oleh nurse untuk dicuci..

aku??
kna jhit byk...hehehe
sakit kedua belum habis lgi...
sian kt aku...nk mneran tak pndai...tarik nfas lepas bkn semudah yg aku baca
azabnya kna jahit hidup2
mau jer nurse depan aku ni jd mngsa...

tpi msa ni aku dok terbayang kan muka my baby..
senyum sorang2...
bila dah semua siap..
doktor lain dtg plak
check kot2 tersalah jahit
azab ketiga..adoiiii...mcm ni sakit nak bersalin..ingt dah habis..huuuu

ni lah anak ummi yg ditunggu oleh ummi ngn ayah...
sayang sgt ngan nur qistina batrisyia...

saat ni ayah tengah rindukan qistina
tadi ayah tepon ummi dok mngadap gambar qistina jer
sian ayh...dh kna kje...
ummi ja cti 3bln

citer ni tak habis lgi
smbung part 3 yea.....huuu