Khamis, 10 November 2011

BeRpAnTaNg MeMaNg SuSaH...

arini dah 23 hari aku berpantang
lagi 21 hari lagi nak menghadapi hari2 berpantang
susahnya berpantang ni
mngoda iman
time ni lah aku nak makan macam2
sob sob sob

hari raya haji aritu lagilah menggoda iman aku yg tak berapa nak kuat ni
hahaha
mak aku buat laksa
adoii..feveret aku lak tu
ngn ketupat n rendang ayam
tapi demi kesihatan untuk jangka panjang
aku kuatkan  semangat gak

aku berpantang bab2 makan ni
mak aku plak jenis rajin skit
hari2 aku bertungku
tapi 2x kali jer..kadang tungku entah ke mana
aku dibuai mimpi entah ke mane
heeee

mak aku wat mandian air daun2
aku pon tak pasti daun ape
tapi campur2
badan pon rase fresh jer..
aku berurut 3hari berturut2 masa awal2 bersalin haritu
badan rase lega sangat
urat2 yg tegang sume dah regang
taklah sakit sangat
sampai bidan yg urut aku ckp badan aku banyak angin
urat kat punggung aku tegang
heeee
yealah..tegang..sb aku dari jb nak balik perak
bukan dekat wooo
heeee

aku mandi air suam
mak aku tak bagi mandi air sejuk
sb takut urat kembang
cuma time hospital aritu ja aku mandi air sejuk
tak kan nak minta air suam kan
heeee

aku tak boleh makan jamu lagi
kuning qistina tak hilang2 lagi
sian anak ummi nie
macam2 ikhtiar aku cuba

ni ubat sembelit
aku beli kat farmasi ja
aku tak pernah sembelit sebelum ni
tapi dah bersalin ni baru jadi sembelit
aku ader makan teh herba HPA
untuk melancarkan pembuangan air besar
tapi qistina kembung perut n masuk angin pulak
terpaksa lah aku stop ubat herba dulu
huuuu

aku makan splemen jer
meriah susu badan aku
qistina plak mnyusu 2jam skali
tengah malam kadang 5 6x aku bangun mnyusu qistina
tapi serius
badan aku tak letih pun
kalu tak..mau aku pening2 lalat..
tidur tak cukup kan
so..aku rase suplemen  pon ok untuk org pas bersalin

ni pon aku pakai gak
sapu kat perut n lemak2 yg lain...hee
alhamdulillah
perut aku tak buncit macam pas bersalin
tapi aku pakai barut
adoiiii
bab ni aku malas sangat
tapi sb tak sanggup tgok perot buncit
aku konsisten pakai
nasib baik berkesan walaupon murah
jangan terkejut berat aku last sebelum qistina lahir
61kg...heee
mana tak naik
pregnt 8 bulan aritu aku dah start kuat makan
sbb berat qistina masa 8bulan only 1.3kg
tu yg aku gigih makan banyak
alhamdulillah..berat qistina lahir aritu 2.6kg

aku target nak turun bawah 50kg
macam before pregnant
berat skrg tak timbang lagi
heee


ni minyak gosok
mak aku beli satu set bersalin kat bidan kampung aku
aku sapu time pas mandi
sapu kat kaki n badan2
bagi hilang angin
panas minyak ni
stokin aku mmg pki
time hari pnas aku buka gak..heee

jamu jer aku tak makan lagi
tunggu qistina sembuh kuning dulu
k..daaa

2 ulasan:

  1. info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    BalasPadam
  2. lini bab pantang mkn ni bkn masa dlm pntang je.pas pantang pn mkn still kna pantang..tmbah klo ank susu bdn..kita sakit ok lg..jgn ank sakit..mkn xkenyang mndi xbasah dibueknyee..

    BalasPadam