Selasa, 25 Disember 2012

ZaKaT

arini aku nak wat entry berilmiah sikit
asyik entry merapu ja
tahun dpn dah nak masuk satu angka lagi
tak reti2 lagi kewwww
nahh kau mak kiah
lama mokcit tak membebel
^___^
hahahaha

ok back to topic
hehehehe
actually..dah lama aku nak citer pasal zakat ni
sebab bagi aku..banyak kesan yang memberi impak dalam kehidupan aku..

pendek kan citer lah..
kadangkala kita alpa
rezeki yg kiter dapat tu sebenarnya ada hak milik org lain
aku ni belajar jer pasal zakat tapi tak amalkan
rase hidup ni tak tenang jer
culas2 jer aku bayar zakat
takut nanti jadi munafik
nauzubillah

nak pergi isi borang wat potongan zakat lagilah aku malas
nak wat baik punya lah setan ni dok menghasut
see??

demi Allah
hati ini selalu tak tenang
akhirnya satu hari aku wat cimb klik
buka majalah dan cari org2 yg btul2 susah
dan aku transfer jer duit ke akaun beliau

alhamdulillah
bebanan perasaan ni terhurai begitu saja
terasa ketenangan tu menerpa
syukur ya Allah
akhirnya aku jmpa alternatif yg mudah nak bayar zakat
kat bandar ni bkn senang nak jmpa org yg susah

atau paling susah pon
pergi ke web zakat
kat situ pon boleh potong online
aku pon potong juga terus ke dalam potongan zakat
lagi mudah
nak kira zakat pon kita masuk jer jumlah pendapatan
nanti dia tolong kira..

jadi..kpada kwn2 kat luar sana
keluarkanlah zakat
kadangkala kita takut nak keluarkan zakat sb rasa duit kita byk nk guna
tapi percaya lah
zakat yg kita keluarkan tu adalah perintah Allah
malah apa yg Allah katakan adalah benar
zakat tidak akan membuat rezeki kita berkurang
malah berganda2 Allah bagi
alhamdulillah


KELEBIHAN BERZAKAT:

1. Mendapat rahmat daripada Allah swt - dgn berzakat, harta dan rezeki kita  akan bertambah dan  bukannya berkurang.
2. Mengeratkan Kasih Sayang - orang yg kaya dan senang membantu orang yg miskin dan fakir. Si kaya turut merasai kepayahan dan kedhaifan yg dilalui oleh saudara seislam tersebut.
3. Mendapat ganjaran Syurga Firdausi - Allah swt telah menjanjikan balasan Syurga yg tertinggi sekali iaitu Jannatul Firdausi buat semua pembayar zakat.
4. Membersihkan Hati dan Harta Daripada perkara yg merosakkan - Zakat mengajar dan mendidik kita agar bersikap pemurah, saling bantu membantu dan memberi pertolongan kepada org yg berhak mendapatkannya. Justeru itu terhindarlah sikap tamak, bakhil dan sombong yg berada di hati2 kita Na’uzubillah…
Akhir kata zakat itu hukumnya wajib
“ZAKAT MEMBAWA BERKAT”






Jumaat, 21 Disember 2012

AlhaMduLillaH..

alhamdulillah
percutian panjang yang sangat indah
although I had to leave my husband for a while 
almost a month..
but..
itulah realitinya..

seriuosly..mmg aku terlalu rindu dengan mak..abah n abg..adik2 kat kg..
kiranya aku ni sensitip jugaklah
kdg duduk sorang2 pon ble menangis
bini sapo lah tu kan

alhamdulillah again..
aku dah sampai rumah di jb ni
walaupon I feel very sad time
I already have my own family
So I have to strongly
bertabahlah wahai hati

oklah..masa kat kg..
gila ahh aku
makan n tdo jer kerja aku
malu nak ckp berat aku bertambah
mana tak naik..
mak aku masak sedap..
dapatlah mkn ketupat, rendang..laksa..mee rebus..chicken chop..pie daging..ikan bakar..bubur asyura.ayam panggang.mcm2 lgi..
like ikan buntal sudeyyy
tq 4 everything my mom
insha Allah..nanti kami balik lagi

Alhamdulillah jugak..
rezeki daripada Allah SWT sentiasa ada..
bulan ni dapat bonus lagi..
sejak I have a daughter..
rezeki kami semakin murah

tadi dengar berita pon
asb dapat kadar dividen tertinggi sepanjang 5 tahun
alhamdulillah
murah lagi rezeki kami
terima kasih ya Allah
sesungguhnya aku sgt bersyukur dgn sgala nikmatMu

selain itu juga
aku turut memberi bonus pada kedua ibubapaku yg telah bersusah payah menjaga aku
wang ringgit tak dapat membayar jasa mak abah
tapi angah janji
angah akan jaga mak abah..abang sulungku..n adik2 dgn baik..

semoga kami sentiasa dimurahkan rezeki..
cuma satu ja yg perlu kita amalkan..
hidup ni jgn kedekut
bila kedekut rezeki sempit
zakat jgn lupa byr sama
jgn berkira dgn mak ayah n keluarga sendiri
insha Allah..
kadangkala rezeki ni dtg dr pelbagai sudut
walaupon bukan duit..mungkin kesihatan yg baik..dan bermacam2 lagi

Do not be stingy..
insha Allah..nanti kalu kita yg susah..
there will be others who will help us
^____^

Rabu, 19 Disember 2012

A Long JourNey


A long vacation very enjoyable
Arini I broadcast at seremban
night bus ride from s.petani
reach seremban at 5am
first time naik bus sejak ada anak
huhuhu
kereta hubby tinggal kat seremban
actually we plan to raise our train back to seremban from sg petani..
sekali daa ticket has habiss sudaa
padan muka
huhuhu
hubby beli lambat sangat


tomorrow will start the journey to jb
almost a month split with husband
feel very happy but sad they broke up with mom and dad
walaupon at seremban .. I still feel sad
very homesick at mom and dad beloved di perak

for the sake of my husband and my daughter
have to strengthen the heart and spirit

my husband last headache
Had the time I pinch the head jugak
hopefully my husband's speedy recovery
sok perjalanan terakhir
semoga perjalanan dipermudahkan
aminn

Selasa, 11 Disember 2012

HusBaNd


agak2 uolls
when the husband does not care to eat and drink when his wife returned to the village .. what a feeling uolls??
huhu

when I called my husband
question have eaten or not
must answer my husband eat meggie

how sad
I heard kesiannya
what can we do
I feel guilty leaving it so long

My husband missed very much loved daughter
maybe after this I can not leave yet

of course my husband is getting thin
abg .. I'm sorry I will not leave yourself more
feel very guilty because let yourself terkontang kanting ..

but the most important
we are missing you
hopefully when we are far from our increasingly interconnected miss

we miss you
we loved you so much

Khamis, 6 Disember 2012

CELCOM??


already in 2 days ..
I do not get the message of the husband
I change the hp but it still does not get the message
only incoming and outgoing calls only can be ..
bored taste ..

but the funny thing is I can turn the message of others
hampehh sorts ja celcom line
serabut my kepala otak tak dapat msg ngn hubby
very inconvenient!!
wat spoil mood ajooo..
XoXoXo
want to update the blog no mood
lagi lagi lagi malas
Now update the blog without pictures because lazy upload
hehehehe
tak tau pasai pa..
NOT asked yeahhh

adoiii
fast time passes
lazy feeling like to go to work
ill man facing

ohh god
Give me the strength
I want to live happily
tired it's like when people insults

I hope strong and not feel sad anymore
for the sake of her beloved husband and daughter loved
take courage this
aminnnn

MenYamPaHHHH


I do not know
husband will come next week to take us away from the village....
hate to think of any work
especially the administration really could not use
do not use the brain came late pon want to complain
range wretched!!!

see your face I hate ponnnn
benci sgt tauuuuu
huhuhu

actually
I was very aggrieved
when you traduce me
hawk story chapter I
Who are you????
do not want to nose into so is
You should be grateful because I did not revenge
but thought too old co
then I put
macammmmm hampehhhhh!!!!


yesssss
work must be fun if I did not pound like now
I deliberately made ​​the story in English
so that people do not really understand what I was membebellll
membebel dalam bi lagi bagus
sekurangnya dia tak tahu
hehehe

I was homesick husband babehhh
kuikui
very homesick beloved husband
moodd
tak sabar jumpa husband minggu depannn
^______^

attention!!!
do remember forever we will be on
At any time, we will be under even
live this law of karma
you know the KARMA???

Ahad, 2 Disember 2012

TanPaMu...

tanpamu suamiku
terasa kehilangan..
memang aku terasa sgt suami tiada di sisi
aku gembira jumpa mak dan abah kat kg
rindu pada adik2 terubat..

namun rindu pada suami menggunung tinggi..
terasa peritnya berjauhan
selama ni suami bergilir2 mandikan anak..main ngn anak..bgi anak makan..sgala2nya bersama
tapi bila balik kg batrisyia langsung tak nak ngn sesiapa
adoiii..lenguh tgn aku asyik dukung si comel ni
kalau setiap masa aku angkat budak comel seberat 10kg
mau terbakar lemak2 aku
hehehehehe

barulah aku tahu
selama ni pergi ke mana2 suami yg dukung batrisyia
tak pernah merungut walaupon lenguh
membiarkan aku persis anak kecil membeli barang yg aku suka sambil dia mendukung anak tercinta..
suami yg memujuk anak saat aku kena migrain..penat..malas..semuanya dia sabar..

bila semuanya aku yg perlu lakukan
barulah aku tahu
aku tak mampu kehilangannya
suamiku pelengkap hidupku
walaupon muka dia nampak garang
tapi dia sangat penyabar dgn ku..

rindu sgt ngn abg
rindu sgt2....
huhuhuhu
tapi walau rindu kt abg tapi tak mo blk jb lagi
nak dok kg makan buah..mkn makanan feveret..
boleh giteww
^_______^

tanpamu ku rasa kosong kosong
bak kata najwa latif


Khamis, 29 November 2012

RinDu

arini dh seminggu aku ngn baby bercuti kat perak
bermakna dah seminggu meninggalkan hubby kat jb
baby dah berapa hari tak sihat
maybe mencari ayah dia
tiap kali hubby call
batrisyia panggil yah yah (ayah)
kalu dia mgamuk
modalnya call ayah dia lah
dah dgr suara ayah barulah baby tenang
agaknya batrisyia rindu ngn ayah dia
kesian plak aku tengok
huhuhu

tapi kejadian yg berlaku ptg tadi sgt mnyedarkan aku
yg aku terlalu sygkan batrisyia
menitis air mata ni 
kisahnya aku mandi sambil tu letak dia dlm besen
dia tak ble langsung berpisah ngn aku
selepas mndi aku dukung baby ngn besen2 letak kat dapur
aku angkat dia tapi dia tak nak bangun
aku tinggalkan kejap ja ambil baju
sekali aku beralih baby dah jatuh tertiarap
Allahuakbar!!!
anak aku ya Allah
batrisyia jatuh menangis tak bunyi suara
aku berlari peluk batrisyia

masa tu hanya Allah tahu perasaan aku
dia menangis tak bunyi suara
dalam masa yg sama batrisyia macam mamai lemah longlai
menjerit aku panggil mak ayah
ayah aku baca lah ayat alquran hembus kat kepala dia
masa tu macam2 aku fikirkan
lindungilah anak aku Ya Allah
tak lama pastu baru lah terdengar suara si kecil ini
lega..namun batrisyia masih menangis
lantas aku mnyusu badan dan dia tertido di riba aku
menitis air mata ni
tentu batrisyia sakit sb kepala dia jatuh kena simen

aku gtau hubby
mak aku pon suruh bawa pgi klinik

alhamdulillah
doktor cakap kalu muntah mungkin ada infection pada otak dia
masa masih berjalan
menunggu reaksi 24 jam sekiranya berlaku kecemasan
dalam dia rindu kat ayah dia..terus demam tadi..
semoga anak ummi sihat sepenuhnya
ummi janji ummi tak kan cuai lagi dalam menjaga mu
ketahuilah syg..ummi n ayah terlalu sygkan dirimu..
doa kami tidak pernah putus dlm solat
ya Allah...
peliharalah anak kami..
lindungilah dia ya Allah
aminn

Jumaat, 23 November 2012

taKe Care HuBBy

sedih rasa hati ni
hubby dh otw blk jb
bercutilh kmi ank beranak kat perak tanpa suami n ayh wat batrisyia,,,,
abg jga diri..jga mkn..
jgn lpa kt kmi kat sini
dh lma xberpisah mcm ni
sebb cti sek yg msih pnjg so aku nk blk kg kejap
bila berjauhn mcm ni baru lh rasa ketiadaan suami
ya Allah..kau selamatkn lh perjalanan suamiku..
meskipon berjauhan
Kau peliharalah hubungn ini dgn kebsikn..
tmbhknlh ksih syg antara kami
ayg syg sgt2 ngn abg..
abg jga dri..
jmpa lagi..

Khamis, 22 November 2012

OranG BerBudi Kita BerbahaSa

orang berbudi kita berbahasa
kalu terasa sila lah ambil yea
aku mmg dah hilang sabar
lama aku pendam
silap hari bulan aku boleh masuk hospital bahagia
cukup2lah ko aniaya aku walaupon kdg2 bkn salah aku
kat dunia ko terlepas
tapi kat akhirat jgn lupa percaturan Allah

" YA ALLAH..jika hari ini dan sebelum2 ni aku sering kali dimalukan...Kau berikanlah pembalasan yang setimpal pada org yg telah menganiaya hdp aku..org yg telah byk membuat aku mengalirkan air mata..seperti mana deritanya hidup ini..KAU berikanlah apa yg aku rasa sekarang dia akan rasa kembali...aminnn




Jumaat, 16 November 2012

BerMusiM

aku ni jenis manusia yg bermusim
kejap rajin kejap pemalas
tu baru betoi diri daku
cuti sekolah makan tido ,tengok tv .tengok anak
laki pi keja..tak sempat tengok..msg ngn call aje..
hahaha

risau lemak2 tu coming
kekeke
entry bergambar lagi lah
aku rasa sejak pakai tab
aku tak dapat nak upload gambar
(sebenarnya ada software yg tersesat jalan)
nahhhh kau mak jemah
dah malas terus jadi blog bertapa
^________^

banyak memori yg berlalu aku tak update
sebab aku malas nak buka laptop dah
tab pon aku buka curi2
sebab putri kesayangan aku telah menghilangkn 3 huruf kesayangan..
tu belum dia hempuk2 laptop aku ngn tangan cumel tu
nak jer aku gigit kasi pengajaran
kekekeke

sekarang musim cuti sekolah
aku seronok sebab tak payah pk kerja
lagi satu nak balik kampung
aku yg menurut perintah jaga spm 19 - 21 nov ni
kami gilir2 ngn kaunselor yg ada
lega mak temahhhhh
^_-^

sebenarnya besday batrisyia  20/11/2012 aritu kami dah sambut
no cake again...
kami laki bini bkn mkan sgt
alih2 aku yg kena perabis sorang
ce mana lemak tu tak coming
hahaha

tak tau nak cakap lah
tapi kehidupan makin tenang n bahagia
syukur ngn segala nikmat yang Allah bagi kan
lagi pon sejak batrisyia lahir..
banyak sgt rezeki yg tak terduga
hopefully..
semoga Allah memelihara perkahwinan ini di samping mendapat keredhaan Nya..
semoga Allah juga menambahkan ikatan kasih sayang kami suami isteri dan ahli keluarga serta sahabat handai..
sentiasa murah rezeki..
dijauhkan daripada manusia yg busuk hati

dan yg paling penting..
matikanlah kami dlam kalangan org yg beriman
aminnnnnnn

Selasa, 13 November 2012

CrePe DuRiaN

musim crepe durian kan sekarang ni
tak terkecuali aku yang hantu durian ni
hantu keww
ehh..kira spesis suka makan durian lah
feveret aku tuh..

ni aku copy paste dari blog: takder edit pon ayat beliau..hehehe 

so aku nak wat ni pon berpandukan resepi beliau
harap menjadilah crepe durian aku nanti

BAHAN2 :
 
Watak utama ialah : Durian.. ambik isi dia je.. biji dia buang.. kecualilah korang nak crepe tu inti dia biji durian.. kahkahkah..
 
Aku beli durian yg dah di pack siap2 kat giant tu je.. malas nak beli sebiji.. tu pun masa bawak balik umah aku sorok dlm peti ais pastu tindih atasnya dgn mcm2 brg sbb takmo encik suami dgn anak aku si ica dan ain nampak.. apis tak heran sgt..
 
Kang kalau diorang nampak durian ni mau di beduknya sampai abis, kalau abis camne aku nak buat crepe durian.. hahhaha.. buruk betul perangai .. kahkahkah..
 
 
50 gram tepung gandum..
 
 
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
 1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor.. basuh dulu..
 
 
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave..
 
 
160 ml air
40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je
 
 
2 sudu besar gula halus..
 
Aku guna gula kastor je.. sbbnya masa aku carik gula halus tak jumpa lak.. aku lempang gak gula ni kang, time nak guna time tulah ko nak menghilangkan diri..
 
Tu je bahan2nya.. mudah kan..?? okey, meh kita tengok cara penyediaannya.. baca dan pahamkan betul2.. tak paham pun sila buat2 paham..
 
 
CARA MEMBUATNYA :
 
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td..
 
 
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. jgn tuang kat mulut korang lak.. hahahha
 
 
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
 
 
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..
 
 
Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
 
 
Masukkan pula air.. kacau lagi..
 
 
Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
 
 
Masukkan lak pewarna.. sukati korang le nak taruk kaler apa..
 
 
Adunan yg dah sebati..
 
 
Last step, sila tapiskan adunan tersebut..
 
Adunan ni nampak macam sikit, tapi sebenarnya ia mampu menghasilkan 13 - 14 keping crepe tau.. tapi bergantung kepada saiz yg korang buat la.. kalau buat saiz besar2 sgt opkos la dapat sikit je..
 
 
JOM BELAJAR CARA MASAK CREPE :
 
Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
 
 
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan..
 
Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..
 
 
Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
 
 
Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan macam gambar di atas ..
 
Tu cara aku la kan.. aku tak berani angkat guna sudip sbb takut koyak.. aku just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
 
 
Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..
 
 
Ohye, di sebabkan aku risau crepe yg dah di masak tu melekat satu sama lain kalau di susun berlapis2, makanya aku buat mcm di atas.. setiap yg dah di masak aku letak dlm bekas/pinggan yg berlainan..
 
Hambik kauuuu.. banyak la yg nak di basuh pastu.. huhuhu.. tapi takpe, cara mcm ni lebih selamat sebenarnya tau.. biarkan la diorang seketika.. meh kita buat inti dia lak..
 
 
BAHAN INTI :
 
Resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream..
 
Tapi di sebabkan fresh cream aku takde, makanya aku gantikan whipping krim mcm dlm gmbr di atas.. whipping krim ni dah manis tau, so takyah nak tambah gula bagai..
 
 
Putar whipping krim/fresh cream sampai kental.. siappp..
 
 
CARA MENGGULUNG CREPE :
 
Memula, letak sesudu kecil krim, isi durian..
 
 
Lapiskan semula dgn krim.. takyah banyak2, kang pyh nak balut..
 
 
Pastu tarik kulit kiri dan kanan dgn berhati2.. kulit crepe tau bkn kulit korang..
 
 
Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas.. paham kan..?? jgn tekan2 inti tu tau.. tampo kang tgn tu
 
 
Kemudian terbalikkan.. dan ni hasilnya.. hehehehe..
 
 
Ni antara yg berjaya di siapkan..
 
 
Ni lak bahagian keratan rentas selepas di potong dua.. keratan rentas la sangatkan kannn.. ekekekeke..
 
 
Nak lagi comel korang masukkan dlm papercup size besar.. dah siap sila sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau.. sejukkan semalam.. baru sedap di makan.. phewitttt..