Khamis, 29 Disember 2011

CaBaraN PenYuSuaN BatriSyia..part 1

sorilah lambat updet blog pasal penyusuan susu ibu ni...
kekangan masa..yang boleh aku buka kejap2 fb ni sebab my baby dah tidor..
terima kasih buaian elektrik
mmg membantu aku
kalu tak..kena enjut buaian ja..kalu berenti..my baby bangun..

ok...back the topik..
ni my baby dah 2 bulan lebih..
nyawa ummi n ayah
pengikat kasih sayang kami..hee
pagi2 lagi dok kat buaian ngn opah
ok...
aku memulakan pengembaraan bersama sejuta harapan
bersama doa dan sokongan suami tercinta
yang mahu aku menyusukan anak kami ngn susu ibu..

aku terlambat sikit tentang pengetahuan penyusuan susu ibu ni
bukan lembab tau...hahha

org lain dalam pantang dah wat stok susu ibu dalam freezer
aku dah nak habis pantang baru aku sedar
tu pon mak aku suruh ajar minum susu formula
takut nanti anak aku lapar time aku kerja

aku pun call hubby nak beli susu formula jenama ape
sebb hubby kat jhor..aku masih pantang di perak..
macam lah hubby aku tau susu ape nak bagi..heeeee
jawapan yg hubby berikan...
'janganlah sayang..bagi susu ibu..abg akan support n tolong ayg..sian kat anak kita..
aku????
burrrrrrrrrrrrr
bla bla bla bla hubby bagi ceramah

aku pun terpikir
kalu hubby dah cakap macam tu
bersama fakta2 nya..
mmg ader benarnya
susu ibu the best

so..untuk menggalakkan aku memberikan susu pada baby tersayang
hubby sponsor pam susu
hahahaha


jenama medela
tapi manual punya
tapi pam ni mmg best
sbb dia tak sakit
suction mcm bby yg mnyusu..
tu kotak dah kemik skit
posmen bgi kemik
kemik kotak takpe..jgn kemik barang dalam tu
ngeh ngeh ngeh

mula2 aku eksaited giler
try guna pam ni..
tapi sgt sedikit susu keluar
hnya beberapa titik

susu aku banyak tapi nape tak boleh penuh botol???
down gila...
ilmu cetek lagi ni
hahahaha

tapi alhamdulillah..rupa2nya ader kawan upm aku nani yg sama2 memperjuangkan penyususan susu ini
dengan dialah aku banyak bertanya
terima ksih banyak2 nani
sampai sekarang aku still bertanya dgn beliau

dia ckp jgn down
dia suruh aku pam juga susu
pam setiap 3jam sekali
minum air banyak
sehari aku minum 3liter wehhhh
kembung perut
heeeeee
suplemen shaklee tu makan
dgn berkat kesabaran aku..dari 1oz aku dh berjaya sampai 3oz..
alhamdulillah rezeki my baby

pernah masa aku down aku call hubby
nak juga beli susu formula
cakap susu takder
naifnya aku time tu
rupa2nya susu ni dia umpama supply n demand
lagi banyak permintaan..lagi banyak susu terhasil
wat masa ni my baby minum 2oz - 2.5oz
kalu lebih pada tu dia akan muak

bila dah besar skit nanti baru susu akan bertambah

pastu perangai baru datang lagi
call hubby;
'abg, ayg lenguh pam manual..nak tercabut tgn..kita beli elektrik plak..hahahaha

sian hubby..terpaksa lah demand skit
hubby dah jnji nak cari pam tu kat jb
kat sini aku dah cari
tapi aku tak berkenan
bukan sebab harga..tapi biarlah berkualiti dan tidak menyakitkan

tapi kali ni kena share lah
pam elektrik bukan murah
heeee




3 ulasan:

  1. hehehehe..untung qistina...hehehe

    BalasPadam
  2. teruskan,,,,bgus2...hehehe Ohye,dah dapat pengasuh ke??hmm...anak aza pun guna buaian letrik smpai skang,tp xajar sgt,sbb hntr pengasuh,dorg xnak buaian letrik,,,lg 1,xsemua pengasuh bleh bg full attention untuk anak kita,kalau bby dh suka tdo berenjut,nnti susah bila duduk dgn pengasuh,pengasuh xkan enjut...cam anak aza,mula2 mata asyik bengkak,maybe menangis n xcukup tdo..lama jugak lah baru ok...harap qistina ok nnti..

    BalasPadam
  3. anis cahaya..hee..sayang ank kan..
    cik tulip: aza..lini dh cari pgasuh..nenek baya2 mak lini..dia jga qistina sorang jer..hee..lini mmg tak nak anta kat pngasuh yg jga ramai..mkcik ni sja suka2 nk jga..ank sorang..umur dh 25thn..tu nk jga baby..

    BalasPadam